Tekst Erika Hoekstra, tekstbureau Neerlanderika. Fotografie Jorick de Kruif.
De strijd om de meest veelbelovende startup in de maakindustrie is dit jaar van een geheel andere orde dan vorige edities: de spannende halve finale speelde zich af op het podium van Studio Bazelmans in Veldhoven. Een dikke zestig belangstellenden volgden de livestream van dit online event en maakten mee hoe presentator Rudy van Beurden, lid van het organiserende Junior Chamber International Eindhoven, de vijf kandidaten introduceerde. Twee juryleden waren fysiek aanwezig, voorzitter Sikko Wittermans van ASML en Karin Mastenbroek van SpartnerS, en de twee andere juryleden Eric Tielemans van Demcon en Piet van der Wielen van Brainport Development keken toe via beeldschermen op de achtergrond. Elke maker kreeg 4 minuten de tijd om zijn product de livestream in te slingeren en 6 minuten om kritische vragen van de jury te beantwoorden. Hoe zat het met het verdienmodel, de bescherming van de technologie, de afzetmarkt, de kansen en bedreigingen, en natuurlijk: de – zeker in coronatijd veerkrachtige – visie?
De line-up
Als eerste mag Jeroen ter Schiphorst de daglicht absorberende inkten van Lusoco promoten. De op folie geprinte inkten kunnen worden toegepast in visuele communicatie voor reclame, bewegwijzering en gevelsignalering. Het geabsorbeerde licht stuurt zonnecellen aan en samen met speciale elektronica kan overdag energie opgeslagen worden zodat de lichtuitingen energiezuiniger zijn in de nacht. Een stroomkabel zou overbodig worden.
Randy Appiah van EZ-factory, spreek uit ‘easy-factory’, houdt vervolgens een gloedvol betoog over het standaardiseren van basisprocessen in een fabriek die ontstaan uit de behoeften van mensen op de werkvloer. Het digitale EZ-GO platform plus CMS controleert en borgt alle werkprocessen, van het goed aandraaien van de wielmoeren van je auto tot aan een checklist voor ploegenoverdracht of hygiëne-audits.
Als derde komt Yuri Steinbuch van Avular in de ring. Hun product, het modulaire, mobiele robotbrein ‘Essentials’ verhindert robot-ontwikkelaars vooral het wiel opnieuw uit te vinden. Tijdwinst dus om door te stomen naar het echte configuratiewerk van een toepassingsgerichte drone of rover. Daarvoor heeft Avular een tweede product ‘Pioneers’ ontwikkeld: een robotplatform waarin de Essentials reeds geïntegreerd zijn.
Pauze? Het was driekwartier later, het niveau was hoog, het tempo snel. Het glas met water op mijn bureau bleef vol, zo ijverig was ik aan het meeschrijven. Steekwoorden, want de info vloog om mijn oren. Zou ik het begrijpen bij het teruglezen? Was er een opnameknop bij deze livestream? Altijd mijn dilemma: luister en kijk ik, en schrijf ik achteraf, of maak ik realtime aantekeningen of opnames? Online geen pauze. Ik dacht aan de lekkere pauzehapjes in het Boordhuys tijdens de vorige AYMA-pitchavond. Je kon toen even kennismaken met de nerveuze kandidaten en ze een bemoedigend woord toewerpen.
Als vierde pitcher maakt Theo Slaats zijn entree. Hij vertegenwoordigt Yieldcomputer en weet alles over betere oogstvoorspellingen in de zachtfruitsector. Als de teler zijn oogstopbrengst nauwkeuriger kan observeren en berekenen met de hard- en software van Yieldcomputer, levert dat fair pricing op en gooien we minder voedsel weg.
Tot slot krijgt Pieter van Tiel, huisarts en mede-eigenaar van MediTools, het woord. Zijn betoog voor MediKit, een device-onafhankelijk, cloud-gebaseerd en mobiel huisartsen-informatiesysteem waarmee de zorgvraag van patiënten sneller kan worden afgehandeld, klinkt even pragmatisch als wenselijk.
En de winnaars zijn…
De titel verraadt al welke startups op 22 maart tijdens de grande online finale van de BOV2021 in de schijnwerpers staan. De juri had niet veel tijd noch veel woorden nodig.
Wilt u meer weten over Essentials van Avular en MediKit van MediTools, lees dan de interviews met respectievelijk Yuri Steinbuch en Pieter van Tiel.